Domenico Theotokopoulos
('El Greco', 1541-1614)

Renæssancemaleren

Domenico Theotokopoulos (1541-1614) blev født i Fodele. En lille kystby ca. 50 kilometer fra Villa Talea på vejen mod Heraklion. Han blev kendt under navnet 'El Greco' (Grækeren) da han bosatte sig i Spanien, hvor han blev hofmaler for kong Filip II. El Greco studerede ikonmalerne af den kretensiske skole og blev kendt for sine store, følelsesladede, religiøse billeder med aflange figurer og en unik farvesammensætning, der kombinerede en byzantinsk tradition med vestlig maletradition. I 1553 var det byzantinske rige bukket under og Kreta var kommet under venetiansk herredømme. I Heraklion var der på den tid mange kunstnere forsamlede og El Greco lærte i begyndelsen fra disse. Senere i 1567 forlod han Kreta for at studere i Venedig under Titian. Her tilbragte han de næste tre år, hvorefter han rejste videre til Rom.

Begravelsen af Greven af Orgaz

I Rom lærte han flere kunstnere at kende, her iblandt Michelangelo og Raphael. Senere åbnede han også sit eget værksted i Rom. I 1576 forlod han imidlertid Rom og rejste til Spanien. Et år senere ankom han til Toledo, hvor han tilbragte resten af sit liv. Hans følelsesladede malestil blev godt modtaget her og han blev udnævnt til hofmaler for kong Filip II. Mange af hans mest berømte kunstværker blev til i denne periode. Han giftede sig aldrig med sin livsledsagerske Jeronima de las Cuevas, men i 1578 fødte hun deres søn Jorge Manuel, som senere blev hans partner og selv en kunstner. El Greco døde den 7. april 1614.

Spor af El Greco på Kreta i dag

Begravelsen af Greven af Orgaz (udsnit)

De eneste malerier af El Greco der findes på Kreta i dag er udstillet på The Historical Museum of Crete Lysimachos Kalokairinos 7 i Heraklion. Der er to billeder af Domenikos Theotokopoulos udstillet i den Postbyzantinske samling: 'Kristus' dåb' (1567) og 'Udsigt over Sinaibjerget og Sankt Katherine klostret' (1570). Museet er åbent mandag til lørdag fra 9 til 17, onsdage helt til 21.

I Fodele, ca. en kilometer fra landsbyens centrum i det hus, der siges at være hans fødested findes 'El Greco House and Museum'. Det indeholder en lille samling memorabilia og nogle reproduktioner af hans arbejder. Museet har åbent dagligt undtaget mandage mellem 9 og 17 i hele turistsæsonen.

Filmen El Greco

Ridderen med hånden på brystet

I 2007 blev der lavet en spillefilm om El Grecos liv. Baseret på en fiktiv biografisk roman 'El Greco: O Zografos tou Theou' (El Greco: Guds Maler) af Dimitris Siatopoulos.

Tilbage til siden med kendte kretensere.