Odysseas Elytis (1911-1996)

Odysseas Elytis (eller Odysseus Elytis) er et pseudonym for Odyseus Alepoudelis. Han var en græsk digter, der blev født i Heraklion i 1911 som søn af en velhavende sæbefabrikant. Det var for at undgå associationer til hans rige familie, at han skiftede navn. Navnet Elytis fandt han på ved at blande ordene 'Ellas', (Grækenland), 'elpida' (håb), 'eleftheria' (frihed) og 'Eleni' (i græsk mytologi personificeringen af skønhed og sensualitet).

Elytis begyndte at interessere sig for poesi da han var omkring 17 år gammel. Han var inspireret af fransk surrealisme, der netop var begyndt at dukke op i Frankrig og gav sig til at arbejde med at inkorporere denne nye måde at tænke på i den årtusindgamle græske litterære tradition.

Elytis debuterede i 1936 med digtsamlingen 'Orienteringer', en hyldest til det græske landskab, ungdom og sol. Han afbrød sin digtning for at deltage i 2. verdenskrig. I senere digtsamlinger som 'Solen den første' (1943) og 'Heroisk og elegisk sang om den faldne sekondløjtnant i Albanien' fra 1945 var han inspireret af sine erfaringer som officer under italienernes angreb på Grækenland og Albanien 1940-41.

Hans næste udgivelse kom først efter en periode på mere end 10 års tavshed, (Lovet være, 1959). Dette værk regnes almindeligvis for hans hovedværk. Det blev især kendt ved at blive sat i musik af Mikis Theodorakis. Digtet er inspireret af byzantinsk liturgi. En slags skabelsesberetning eller livshistorie, der knytter den enkeltes liv til den store helhed.

Elytis ry som en stor digter blev slået fast, da han modtog Nobelprisen i litteratur i 1979. I begrundelsen for tildelingen beskrev Nobelpriskommiteen hans poesi som værker, der "med sensuel styrke og intellektuelt klarsyn skildrer den moderne mands kamp for frihed og kreativitet [...] Kombinationen af frisk, sanselig fleksibilitet og strengt disciplineret uforsonlighed overfor al tvang, giver Elytis' poesi sin særprægede form, som ikke kun er meget personlig, men også repræsenterer det græske folks traditioner".

Elytis arbejdede også som litteraturkritiker, som rådgiver ved forskellige teatre og som bestyrelsesmedlem for græsk TV. Elytis døde i 1996.

Tilbage til siden med kendte kretensere.