Vitsentzos Kornaros (??–1677)

Forpint af kærlighed

Jeg vil ikke skjule mig og jeg vil ikke fremstå som ukendt
Jeg ønsker at give mig selv tilkende, så enhver ved hvem jeg er
Poetens navn er Vitsentzos og hans familienavn er Kornaros
Måtte han aldrig have syndet når døden kommer og henter ham.
Han blev født i Sitia, han voksede op i Sitia
Og der skrev han disse vers han har skrevet
I Kastro blev han gift som naturen byder
Og Gud vil beslutte hvor han skal dø.

Erotokritos Denne oversættelse af de sidste vers af digtet 'Erotokritos' er så tæt vi kan komme på nogen nøjagtig information om Vitzentzos Kornaros. Forfatteren til det episke digt fra begyndelsen af det 17. århundrede, der anses for at være et af mesterværkerne i græsk litteratur. Han fortæller at hans fornavn er Vitsentzos og hans familienavn er Kornaros, at han blev født i Sitia (det østlige Kreta) og at han blev gift i Kastro (Heraklion). Hvad han ikke selv kunne fortælle os var, at han døde i 1677. Måske var han i familie med Kornaros-slægten, en adelig familie af venetiansk oprindelse, men det er uvist.

Erotokritos For så vidt angår digtet er der passager, der imiterer "Orlando Furioso" af Lodovico Ariosto, hvilket kan datere digtet til efter 1550. Andre passager har referencer til "Erofili" der blev skrevet af den kretensiske poet Giorgios Hortatzi omkring 1600. Nogle slag, som bliver beskrevet i digtet synes at referere til kretensernes kampe mod tyrkerne efter 1645. Og det er så det nærmeste på en tidsbestemmelse af digtet, vi kan komme.

Den første trykte udgave af Erotokritos er fra 1713 i Venedig. Et enkelt eksemplar eksisterer stadig i Gennadio Biblioteket. En håndskrevet publikation fra 1710 opbevares på British Museum. Publikationen fra blev genoptrykt i 1737 og et eksemplar heraf findes på nationalbiblioteket i Athen.

Digtet

Titlen 'Erotokritos' er navnet på hovedpersonen i digtet. Det betyder 'den, der er forpint af kærlighed'. Digtet består af 10.000 verselinier i fem dele. Indledningsvist ser historien ud til at udspille sig i oldtidens Athen. Men digteren har tilføjet karakterer, ting og begivenheder fra middelalderen og sin egen tid.

Handlingen udfolder sig omkring kærligheden mellem Erotokritos og Aretousa, datteren af kongen af Athen. Erotokritos var søn af Pezostratos, kongens rådgiver. Fordi han dermed var af lavere social rang end prinsessen var enhver forbindelse mellem dem på forhånd umulig. Derfor forklædte Erotokritos sig og begyndte at synge kærlighedssange under prinsessens vindue om aftenen. Og efterhånden blev prinsessen forelsket i den ukendte sanger.

Erotokritos & Arethousa. (Theofilos Hatzimichael 1870-1934) På et tidspunkt tvinges Erotokritos sammen med sin ven Polidoros til at dræbe ti af kongens vagter, der er blevet sendt ud for at arrestere ham. Han flygter derfor til byen Egripos, hvor han om end forgæves forsøger at glemme sin kærlighed. Da den ukendte sanger ophører med sine besøg under vinduet, opdager Aretousa at hun elsker ham. Og under et besøg hos Pezostratos, Erotokritos' far, opdager hun hvem den hemmelige beundrer er og bliver dybt bedrøvet.

For at muntre hende op arrangerer kongen nu ridderkampe. Erotokritos deltager, vinder kampen og modtager prisen for sejren af hans elskede prinsesses hånd. Sejren giver ham mod til at spørge hendes far kong Iraklis om han vil give ham Aretousa til ægte. Kongen bliver imidlertid rasende og beordrer sin datter til at gifte sig med arvingen til Byzants' trone. Aretousa nægter, hvorefter kongen indespærrer hende i en mørk og fugtig kælder, hvor hun bliver siddende i årevis og gennemgår mange kvaler. Årene går og på et tidspunkt erklærer kongen af Vlahias krig imod Athen og invaderer landet med sin hær. Men Erotokritos drikker en magisk mikstur, der ændrer hans udseende og drager i kamp for sit hjemland. Under kampene frelser han den gamle konges liv.

Til sidst afgøres krigen i en tvekamp mellem Erotokritos og en nevø til kongen af Vlahias. Erotokritos vinder, men bliver alvorligt såret. Han bringes til kongeslottet, hvor han forbliver indtil han er rask. Kongen ønsker nu at give udtryk for sin taknemmelighed og tilbyder at adoptere Erotokritos og give ham halvdelen af sit kongerige. Men Erotokritos afslår. Istedet beder han kongen om at løslade Aretousa og give ham lov til at gifte sig med hende. Først nægter prinsessen at gifte sig med denne fremmede, men så afslører Erotokritos sin sande identitet. Giftermålet finder sted og det unge par arver Athens trone.

Af alle skønne ting på denne jord
Af størst værdi, det er de smukke ord,
Og den som bruger dem med charme vil man se
får menneskenes øjne til at græde eller le

Erotokritos I 887-90 (fri gendigtning)

På grund af sin smukke lyrik bliver Erotokritos stadig sunget i dag. Og heltenes navne, Erotokritos og Aretoussa, bliver også stadig brugt på Kreta.

Tilbage til siden med kendte kretensere.