Kong Minos (mytisk figur)

Grundlæggeren

Måske er kong Minos alle tiders mest berømte kretenser. Og sandsynligvis har han aldrig eksisteret. Eller, hvis man skal tro de gamle myter har han ikke været en person, men to!

De lærde diskuterer om Minos var et navn på en person eller om det var en titel, det gamle kretensiske ord for 'konge'. Nogle har foreslået at det var navnet på en bestemt konge, som senere blev brugt som en titel.

Men ifølge den græske mytologi var Minos konge over Kreta, grundlæggeren af den gamle kretensiske civilisation og søn af Zeus og Europa. Efter hans død blev han dommer over de døde i underverdenen, Hades. Ifølge andre dele af myterne var han imidlertid også den grusomme hersker, der fodrede uhyret Minotaurus med unge atheniensere i labyrinten under Knossos.

Denne modsætning forsøgte senere myteforfattere at overkomme. På den ene side var Minos jo en konge, der blev holdt så højt i ære, at han blev udnævnt af guderne til at være dommer i dødsriget. På den anden side var han en ond tyran. Derfor skrev de om to konger, der begge hed Minos. Den gode grundlægger af Kretas civilisation og den onde efterfølger.

De tidlige græske myter beskriver den første, gode kong Minos som en gavmild regent og en stor lovgiver. Men adskillige af de mest farverige græske myter knytter sig til den anden, 'onde' kong Minos. Mest kendt er nok myten om, hvordan Theseus dræbte Minotaurus.

Minos havde en søn, Androgeus, som vandt hver eneste dyst i en konkurrence foranstaltet af kong Ægæus fra Athen. Da de øvrige deltagere af jalousi dræbte Androgeus erklærede Minos, Athenerne krig. Men han tilbød dem fred, hvis de ville sende ham syv unge mænd og syv jomfruer hvert niende år som skulle fodres til uhyret Minotaurus. Dette fortsatte indtil Theseus dræbte Minotaurus med hjælp fra Minos' datter Ariadne, som var blevet forelsket i Theseus.

Den onde kong Minos selv mødte en grusom død i Camicus på Sicilien, da en datter af kongen af Agrigentum hældte kogende vand over ham mens han tog bad.

Meget senere, da ruinerne ved Knossos blev udgravet, inspirerede kong Minos til det navn, som blev givet til den gamle kretensiske civilisation, hvis rester man afdækkede. Minoerne.

Tilbage til siden med kendte kretensere.