Eleftherios Venizélos (1864-1936)

Skaberen af det moderne Grækenland

Elefthérios Kyriakos Venizelos (23 August 1864 - 18. marts 1936), var en af ​​de mest betydningsfulde politikere i det moderne Grækenland. Næsten ingen kretensisk by eksisterer, som ikke har en gade eller en plads opkaldt efter den berømte politiker, der havde stor betydning for Grækenland og Kreta i de kaotiske første årtier af det 20.. århundrede.

Venizelos blev født i Mournies nær Chania. Han var søn af en kretensisk revolutionær, Kyriakos Venizelos, der i 1866 blev deporteret af osmannerne til Siros med sin familie. Venizelos studerede jura ved universitetet i Athen. Senere vendte han tilbage til Kreta, hvor han praktiserede som advokat og journalist. Et år efter at han kom til Kreta, blev han valgt til nationalforsamlingen for den nydannede liberale parti.

På det tidspunkt Kreta var endnu ikke en del af Grækenland, men under osmannisk herredømme. Venizelos, der var tilhænger af en kretensisk forening med Grækenland blev leder af det kretensiske oprør i 1897, der endte med Kreta blev givet autonomi af det osmanniske imperium. Den osmanniske hær blev tvunget ud af Kreta af britiske, russiske, italienske og østrig-ungarske hære og de samme europæiske magter overtalte prins Georg af Grækenland til at blive højkommissær på øen. Venizelos fungerede som hans justitsminister fra 1899 til 1901.

Prins George og Venizelos kom dog snart på kant med hinanden, fordi prinsen antog absolut magt over Kreta. Venizelos trak sig tilbage fra sin post og blev i stedet leder af oppositionen. I 1905 ledede han et væbnet oprør, som tvang prinsen til at forlade øen. Prinsen blev erstattet af Alexandros Zaimis, en tidligere græsk premierminister, og Venizelos sluttede sig igen til regeringen.

I 1910 blev det græske parlament i Athen opløst på grund af en politisk krise. Venizelos blev inviteret til at flytte til Athen og den 8. august 1910 blev han valgt som medlem af parlamentet. Han grundlagde et politisk parti, 'Komma Fileleftheron' (Det Liberale Parti). Den 2. oktober 1910, dannede han regering og begyndte at reorganisere de økonomiske og politiske forhold i Grækenland.

Blandt andre ting, reorganiserede han den græske hær og flåde. Derfor var Grækenland godt forberedt til Balkan-krigene i 1912-1913, hvor de nordlige territorier af Epirus, Makedonien, og de Ægæiske Øer blev forenet med Grækenland. Kronprins Konstantin blev konge af Grækenland efter at hans fars var blevet myrdet i 1913. Venizelos havde en række konflikter med denne konge, der kom til at præge græsk politik betydeligt. Især under den første verdenskrig.

Grækenland forblev neutral i de første år af krigen. Men Venizelos var tilhænger af at danne en alliance med de allierede styrker, da han mente, at Storbritannien og Frankrig ville vinde. Konstantin favoriserede centralmagterne og ønskede at forblive neutral. En ophedet debat fulgte og Venizelos endte med at træde tilbage i protest den 21. februar 1915. Men hans parti vandt valget kort efter dannede igen regering.

Venizelos havde oprindeligt lovet at holde Grækenland neutral, men Bulgarien angreb Serbien, som Grækenland havde en alliance med, hvilket tvang ham til at opgive denne politik. Og igen blev der konflikt med kongen - som igen fik ham til at træde tilbage og parlamentet blev opløst. I mellemtiden havde de allierede styrker (Ententen) landsat en hær ved Thessaloniki. Årsagen var at de ville redde Serbien. Og i 1916 invaderede en fælles tysk, østrigsk og bulgarsk hær så det græske Makedonien. Nu grundlagde Venizelos og hans tilhængere en militær bevægelse kaldet "en midlertidig regering til nationens forsvar" og grundlagde oven i købet en ny stat, der omfattede det nordlige Grækenland, Kreta og De Ægæiske Øer.

Kong Konstantin blev forvist i 1917 og efterfulgtes af sin søn Alexander. Venizelos vendte derefter tilbage til Athen, allierede sig med Ententen og erklærede krig mod Centralmagterne. Græske militære styrker begyndte nu at deltage i militære operationer mod bulgarerne. De allierede styrker iværksatte en større offensiv mod de bulgarske og tyske hære i 1918 og den bulgarske hær opgav hurtigt og trak sig tilbage.

Efter afslutningen af ​​Første Verdenskrig, undertegnede Venizelos som Grækenlands repræsentant Neuilly-traktaten og Sèvres-traktaten. Som følge af disse traktater, erhvervede Grækenland (for en stund) det østlige Thrakien og Smyrna. Venozelos overlevede et attentatforsøg i Paris og tilbage i Grækenland blev han modtaget som en helt på grund af denne befrielse af områder med græske befolkninger.

Men han tabte alligevel valget i 1920. Og som et resultat af dette nederlag kombineret med, at kong Konstantin igen blev kaldt tilbage som konge af Grækenland ønskede venozelos at trække sig ud af politik og han bosatte sig i Paris. Trods sit ønske kom han til at spille en politisk rolle også i de kommende år.

Den græsk-tyrkiske krig (1919 til 1922) fulgte. Og i 1922 blev Kong Konstantin igen afsat og året efter blev også hans søn, kong Georg tvunget i eksil. Nu repræsenterede Venizelos Grækenland ved at underskrive Lausanne-traktaten med Tyrkiet i 1923 og vendte tilbage til Grækenland for at blive premierminister igen. I 1924 efter at have skændtes med anti-monarkister forlod han igen regeringen - kun for at vende tilbage senere og atter blive leder af det liberale parti.

Hans parti genvandt magten ved valget i 1928. Partiet vandt 228 ud af 250 pladser i parlamentet. Venizelos regerede herefter Grækenland indtil 1932, hvor Folkepartiet under Panagis Tsaldaris kom til magten. I 1933 blev Venizelos mål for endnu et - mislykket - attentatforsøg. Pro-royalistiske sympatier i Tsaldaris' regering fik Venizelos sammen med en general kaldet Nikolaos Plastiras til at forsøge et militærkup i 1935. Men kuppet mislykkedes, og Venizelos forlod Grækenland en gang mere.

Fængsling og henrettelser af fremtrædende medlemmer af hans parti fulgte i kølvandet på hans afrejse. Venizelos selv blev dømt til døden in absentia. Den anden Hellenske Republik blev afskaffet i 1935 og kong George II vendte tilbage til tronen. Venizelos var rejst til Paris, og her døde han i 1936. Hans båre blev bragt til Chania - man undgik Athen af ​​frygt for uroligheder. Han blev begravet i Akrotiri på Kreta. Elefterios er bedstefar til Nikitas Venizelos (premierminister fra 1980 til 1988).

Tilbage til siden med kendte kretensere.