Kretas geografi. Bjerge, kløfter og grotter

Kreta domineres af sine spektakulære bjerge. Mere end 50% af Kreta udgøres af bjerge og selv relativt små afstande kan tage timer at gennemrejse, fordi bjergene hindrer direkte transportveje. Der er tre større bjergmassiver på øen: 'Lefka Ori' eller 'De Hvide Bjerge' i vest, Psiloritis i det centrale Kreta og Dikti bjergene mod øst. Dertil kommer en række mindre bjergområder som f.eks. Kedros, Asterousia og Thripti.

Psiloritis bjerget, som man kan se fra Villa Talea er med sine 2.456 meter over havet, det højeste bjerg på Kreta. Det højeste punkt i De Hvide Bjerge er 2.452 m.o.h. og Dikti og Thripti bjergene når op til hhv. 2.148 meter og 1.476 meter. Mellem de højeste bjergområder er der lavere bjerge, højsletter og dalsænkninger. I bjergområderne er der mere end 3.000 grotter, af hvilke mange endnu ikke er udforskede.

Andre, som f.eks. Melidhóni Grotten i nærheden af Villa Talea har været kendt og anvendt til religiøse eller kultiske formål igennem tusinder af år. Der er en række højsletter på Kreta og der er mere end hundrede bjergkløfter (såkaldte 'farangia'). Her imellem også Samaria Kløften, der med sine 18 km er den længste kløft i Europa. Men nogle af de mindre kløfter er ikke mindre spektakulære. Man kan opleve en fantastisk flot tur, hvis man fra vores feriehus kører mod sydkysten og Preveli klostret gennem Kourtaliótiko kløften.

Bjerge

Psiloritis
Kendes også under navnet Ida bjerget, Idha, Ídhi, Idi eller Ita. Det er alt sammen variationer over et gammelt ord for skov eller skovklædt og hentyder sikkert til Kretas ry i antikken som en ø med særlig meget skov. Men ordet kan også være af førgræsk oprindelse og have med en urgudinde, en modergudinde, at gøre. Psiloritis kommer af 'psilos' (højt) og 'oros' (bjerg). Psiloritis dækker store dele af det centrale Kreta. Det er i dag en naturpark og er hjemsted for nogle af Kretas sjældne dyre og plantearter.

Læs omLæs mere om naturparken Psiloritis og bjergenes betydning i den græske mytologi.

Lefka Ori
Selvom de hvide bjerge ligger over 100 kilometer borte, kan de stadig ses fra vores feriehus. Bjergene kaldes også Madares på kretensisk dialekt. Det betyder 'skaldet' eller 'uden vegetation'. Begge navne hentyder til bjergenes hvide kalkstenstoppe.
I disse bjerge, der dækker den vestlige del af Kreta, findes nogle af de mest utilgængelige, barske områder på Kreta. De har derfor også været skjulested for oprørere både under de venetianske og osmaniske perioder og senest under den tyske besættelse.
I de hvide bjerge ligger en af Europas længste kløfter, Samaria kløften, der er et vigtigt naturreservat.

Dikti
Det tredjestørste bjergmassiv på Kreta er opkaldt efter en af de minoiske guder, der er blevet optaget i den senere klassiske græske mytologi. Britomartis var den minoiske gudinde for jagt og bjerge. Hun fik senere navnet Diktynna og deraf navnet Dikti bjergene.
Selekano og Dikti Dikti bjergene ligger i det østlige Kreta, hvor de former en halvcirkel omkring Selakano dalen. Store dele af bjergene er dækkes af skov. Primært pinje (Pinus brutia), Kermes eg (Quercus coccifera) og cypres (Cupressus sempervirens). Bjergene kaldes også Lassithiotika Ori efter den berømte Lassithi dal, der ligger ved bjergene.

Kløfter

text

Grotter

Der findes mere end 6.000 grotter i Grækenland. Heraf findes over halvdelen på Kreta. Mange af dem har været brugt som kultsteder igennem tusinder af år. Arkæologer har fundet votivgaver, figurer og andre genstande fra Kretas rige fortid i grotterne.

Andre er selv i dag helt eller delvist uudforskede. Og der bliver stadig fundet nye, hidtil ukendte grotter. I nogle af grotterne har palæontologer fundet levn fra Kretas forhistorie. Skeletrester af dværgelefanter, flodheste og andre af Kretas forhistoriske dyr.

Mange af grotterne - deriblandt dem, der nævnes nedenfor - kan besøges.

Agia Paraskevi Grotten
Grotten ligger ca 22 km fra Heraklion. Det var et kultsted ikke bare i oldtiden, men også i den kristne æra.

Dikteon Andron (Psychro) Grotten
Dette er ifølge den græske mytologi stedet hvor Zeus blev født. Grotten ligger cirka 2 km vest for Agios Nicholaos. Nogle meget vigtige arkæologiske fund er blevet gjort her. Du kan gå vejen til grotten til fods eller leje et æsel fra de lokale.

Eileithyia Grotten
Denne grotte ligger 1 km syd for Amnissos. Det blev brugt til religiøse ritualer fra den yngre stenalder op til det 5. århundrede fvt. Grotten har sit navn fra gudinden Eileithyia, gudinden for fødsende kvinder, til hvem den var viet.

Gerani Grotten
I denne grotte har man fundet såvel forhistoriske dyr som arkæologiske genstande. De arkeologiske fund kan ses i Rethimnons Arkæologiske Museum.

Ideon Andron Grotten
Denne berømte grotte ligger 20 km syd for landsbyen Anogia, mellem Nida højsletten og toppen af Psiloritis. Ifølge de gamle myter, var det grotten, hvor Rhea gemte barnet Zeus for hans far Kronos. Genstande fra grotten som statuer og bronze skjolde er udstillet i det Arkæologiske Museum i Heraklion.

Kamares Grotten
Denne grotte ligger nær landsbyen Kamares (4 timers gåtur fra landsbyen). Det var et helligt sted i minoisk tid, muligvis dedikeret til gudinden Eilethyia. En bestemt stil indenfor keramik er blevet opkaldt efter fundene fra denne grotte. Kamares vaser fundet her, kan man idag se udstillet på det arkæologiske museum i Heraklion.

Melidoni Grotten
Grotten ligger 3 km fra landsbyen Melidoni og ca 5 km fra vores feriehus. Den var et kultsted både i løbet af yngre stenalder og de minoiske og arkaiske perioder.

Sfentoni Grotten
Ingen af grotterne på Kreta har flere stalaktitter og stalagmitter end dette naturvidunder. Den er beliggende i Psiloritis bjergene i en højde af 800 meter, 1 km fra landsbyen Zoniana.

Tilbage til Kretas geografi.