Venetianerne på Kreta

(1204-1669)

Efter erobringen af ​​Konstantinopel og opdelingen af ​​det byzantinske imperium under det fjerde korstog i 1204, blev Kreta overtaget af Venedig, som besad øen i de næste 450 år under navnet "Kongeriget Candia".
Perioden endte da det Osmaniske rige erobrede øen i 1669.
Insula Candia olim Creta, Nicolas Visscher, ca. 1678. Den tyrkiske belejring af Candia I første omgang havde lederen af den fjerde korstog Boniface af Montferrat fået overdraget Kreta. Men han indså, at han ikke havde den tilstrækkelige magt til at fastholde herredømmet over den afsidesliggende ø. Han underskrev derfor en traktat med venezianerne og overdrog sine rettigheder over Kreta i bytte for 1.000 mark sølv og nogle andre territoriale besiddelser.

Men det tog noget tid før venetianerne opnåede stabil kontrol over Kreta. I 1206 indtog genovesiske pirater forklædte som købmænd hovedstaden Chandax og fik en stor del af øen under deres kontrol. Deres leder Enrico Pescatore, forstærkede fæstninger og byggede nye som forberedelse til den forventede venetianske reaktion. I Panormos tæt på Villa Talea kan ruinerne af en af ​​disse fæstninger stadig ses.

Venetianerne forsøgte at uddrive genoveserne i 1207, men mislykkedes. Året efter havde de mere held med det, men det var alligevel ikke før i 1217 at en fredsaftale blev underskrevet mellem Genova og Venedig, der gav sidstnævnte fuld kontrol over øen.

Livet på Kreta i perioden

text

Seværdigheder fra perioden på Kreta i dag

text

Tilbage til Kretas historie.